ΜΑΘΑΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ;

Ιδρύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2020 το Δίκτυο Συνεργασίας Επιστημόνων και Αλιέων Κύπρου. Το Δίκτυο είναι Σωματείο το οποίο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος “ΘΑΛΑΣΣΑ”. Οι κύριοι στόχοι του Δικτύου είναι μέσα από μια συλλογική προσπάθεια να προστατευθεί η αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον και παράλληλα να εξασφαλιστούν και να κατοχυρωθούν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των αλιέων.

Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια των Ιδρυτικών Μελών του Δικτύου που περιλαμβάνει 6 Συνεργάτες. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω του Ωκεανογραφικού Κέντρου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ψαράδων Παράκτιας Αλιείας, τους Επαγγελματίες Αλιείς Πολυδύναμων Σκαφών, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ψαράδων Παράκτιας Αλιείας Μικρών Σκαφών – Περιοδικής Απασχόλησης (Κατηγορίας Γ΄), τον Σύνδεσμο Ψαράδων με Δίκτυ στον Ώμο και την Enalia Physis Environmental Research Centre Ltd.     

  • Στις 10 Αυγούστου 2020 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Εναρκτήρια Συνάντηση για την Δημιουργία του Δικτύου.
  • Στις 16 Σεπτεμβρίου 2020 έγινε η δεύτερη Συνάντηση μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών του Δικτύου όπου οριστικοποιήθηκαν οι κύριες Δράσεις που θα αναλάβει το Δίκτυο και επικυρώθηκε η απόφαση για την δημιουργία Σωματείου.
  • Στις 23 Σεπτεμβρίου 2020 συμφωνήθηκαν οι πρόνοιες του ιδρυτικού εγγράφου.

Οι δράσεις του Δικτύου έχουν κύριο μέλημα την ένταξη νέων τεχνολογιών και την προώθηση τεχνογνωσίας για την βελτίωση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων, σχετικά με την αλιεία και την αλιευτική συνείδηση των μελών του.

Τέλος το Δίκτυο προωθεί την ενδυνάμωση, την σύσφιξη των σχέσεων και την αλληλοβοήθεια μεταξύ των αλιέων με μια κοινή γραμμή, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Οι δράσεις που ακολουθούν!!

Μέσα στο επόμενο διάστημα το Δίκτυο θα πραγματοποιήσει σημαντικές δράσεις που αφορούν: 

  1. Μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων από τα Δελφίνια
  2. Μελέτη για εναλλακτικές μεθόδους αλιείας
  3. Μελέτη για τον Αλιευτικό Τουρισμό

Μην χάσετε

Σημαντικές Ημερίδες, Εκδηλώσεις, Ανακοινώσεις, Δημόσιες Διαβουλεύσεις και διάφορα άλλα Νέα  

Ελαχιστοποίηση της χρήσης μολύβδου σε πυρομαχικά για σκοποβολή-κυνήγι και στην αλιεία

Ολοκλήρωση Ημερίδας που διοργανώθηκε από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η Ημερίδα είχε σαν στόχο να περιορίσει στο ελάχιστο την χρήση Μολύβδου και κατά συνέπεια και των επιπτώσεων του στο περιβάλλον. Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας προχώρησε στην έκδοση πρότασης για τον περιορισμό στην χρήση Μολύβδου σε πυρομαχικά για σκοποβολή-κυνήγι και στην αλιεία. Μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι με φορείς και να αποστείλουν επιστημονικές και τεχνικές πληροφορίες σχετικά με τον μόλυβδο σε πυρομαχικά για σκοποβολή, κυνήγι και στην αλιεία. Η υποβολή των παρατηρήσεων είναι ανοιχτή μέχρι τις 5 Μαΐου 2021.

Σημαντικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://echa.europa.eu/documents/10162/4d8e21e8-c8b7-b8a5-09d5-ba93d0323209.

Δημόσια Διαβούλευση για θέματα βιώσιμων αλιευτικών συμφωνιών

Μην χάσετε την Δημόσια Διαβούλευση για θέματα βιώσιμων αλιευτικών συμφωνιών που πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε δημόσια διαβούλευση όπου ενδιαφερόμενοι φορείς και πολίτες μπορούν να εκφέρουν τις απόψεις τους με βάση την εμπειρία και την γνώση τους σε αυτά τα θέματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται εισηγήσεις μέχρις τις 23 Ιουνίου 2021.

Σημαντικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: Public consultation on sustainable fisheries agreements open until 23 June (europa.eu).

Νέο εγχειρίδιο για τον τρόπο καταγραφής των απορριμμάτων που συλλέγονται από την θάλασσα

Δείτε, το νέο εγχειρίδιο για τον τρόπο καταγραφής των απορριμμάτων που συλλέγονται από την θάλασσα που έγινε από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών. Σκοπός του εγχειριδίου είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των θαλασσών και παραλιών ως προς την ρύπανση που δέχονται και τις πιθανές δράσεις για την διατήρηση της καλής ποιότητας των θαλασσών και των παραλιών.

Σημαντικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: ΤΜΗΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ – Ανακοινώσεις (moa.gov.cy).

Νέα εφαρμογή Mobile App Cy-FIS

Χρησιμοποιείστε την Νέα εφαρμογή Mobile App Cy-FIS που ανακοίνωσε στις 2 Φεβρουαρίου 2021 το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών. Το Mobile App Cy-FIS προσφέρει την δυνατότητα στον χρήστη να καταγράφει, επικοινωνεί και να αποστέλλει δεδομένα που αφορούν την αλιεία στο Τμήμα και να έχει πρόσβαση στους κανόνες συμμόρφωσης ως προς τον τρόπο αλιείας. Η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να καταγράφει αυτόματα την θέση των αλιευτικών σκαφών στην θάλασσα και τις αλιευτικές δραστηριότητες, εμφανίζει διαδραστικό χάρτη με ένδειξη της διαδρομής του σκάφους, των απαγορευμένων περιοχών αλιείας, διέλευσης σκαφών και τις περιοχές με περιορισμούς για την αλιεία.

Σημαντικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: ΤΜΗΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ – Ανακοινώσεις (moa.gov.cy)

Επιτρεπόμενα Αλιευτικά Εργαλεία

Ενημερωθείτε για την πολύ σημαντική ανακοίνωση από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών για τα επιτρεπόμενα Αλιευτικά Εργαλεία για την στοχευμένη αλιεία Μαρίδας. Τα νέα μέτρα εμπίπτουν στον περί Αλιείας Νόμο (ΚΕΦ. 135 ΚΑΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1961 ΜΕΧΡΙ 2019) άρθρο 13(3)(α)(ii)..

Σημαντικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: ΚΔΠ 30 _2021.pdf (moa.gov.cy)

Εκπαιδευτικά εργαστήρια αλιείας μικρής Κλίμακας

Το Φόρουμ Αλιέων Μικρής Κλίμακας είναι ένα μέρος για τους αλιείς μικρής κλίμακας και τους εργαζόμενους σε αλιεία από την περιοχή της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, να ανταλλάσσουν γνώσεις και να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές για την ανάπτυξη ικανοτήτων σε κοινά ζητήματα και να εντοπίζουν από κοινού ευκαιρίες και εναλλακτικά σενάρια για τη διαχείριση των πόρων τους.

2021 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΟΡΟΥΜ SSF

  • Μάιος – Ιούλιος 2021 | Προώθηση ισχυρών και καινοτόμων αλυσίδων αξίας SSF
  • Σεπτέμβριος 2021 | Αξιοπρεπής εργασία και κοινωνική προστασία
  • Οκτώβριος 2021 | Συμμετοχικές προσεγγίσεις διαχείρισης
  • Νοέμβριος 2021 | Συνεργασία μεταξύ αλιέων και επιστημόνων μικρής κλίμακας: μια στρατηγική για την ενίσχυση της έρευνας, της συλλογής δεδομένων και της διαχείρισης της αλιείας
  • Δεκέμβριος 2021 | Ψαράδες μικρής κλίμακας: φύλακες του μεταβαλλόμενου θαλάσσιου περιβάλλοντος

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.fao.org/gfcm/activities/fisheries/small-scale-fisheries/ssfforum

Ακολουθήστε μας

Αρχική | Δίκτυο Συνεργασίας Επιστημόνων και Αλιέων Κύπρου

Στοιχεία Επικοινωνίας:

  • +357 22893942
  • Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τ.Θ 20537, 1678 Λευκωσία, Κύπρος
Μοιραστείτε το ...